Veteranendag 2013

Veenkolonialen  op weg naar het front

Was na de (niet afgemaakte kaderschool) als vrijwilliger geplaatst bij het 6e IB Oranje Gelderland, bestemd voor uitzending naar Nederlands Nieuw Guinea. Die vrijwilligers bestonden voor een belangrijk deel uit Indo's, vanwege een uitstaande rekening die ze hadden uitstaan in Indonesië.

Maar ook een groot contingent jongens uit de veenkolonies vanaf Westerhaar/Vriezenveen, Dedemsvaart, zo langs de oostgrens tot aan de Pekela's nabij de Dollard. Kom zelf uit Dedemsvaart en ken die veenkoloniale mentaliteit - roeg folk - willen zo weinig mogelijk met een overheid te maken hebben, alleen als het land in oorlog is/dreigt te komen melden ze zich.

De tropenopleiding vond plaats in de Saksen Weimar kazerne in Arnhem. Zat daar als korporaal schrijver op bureau samen met SMA v d. Spek en onze kapitein Henk[ie] v.d. Linden, was in de compagnie zo'n beetje de vertrouwenspersoon geworden van die Noord-Oosterlingen en hoorde de klachten van de Oost Groningers dat ze om op 24.00 uur op de kazerne te kunnen zijn moesten ze soms om 15.00 uur al van huis, vanwege de slechte busverbindingen op zondag, kreeg de kans om dat leed over te brengen bij onze kap. Wist hem te overtuigen dat wij veenkolonialen onze beste soldaten waren, hij was het met me eens, had ze meegemaakt in Korea.

Kreeg het voor elkaar dat wij een half uur later op de kazerne mochten komen, dat scheelde sommige jongens 3 uur en mij persoonlijk 2 uur later van huis gaan. Wel bleef ik verantwoordelijk, moest de groep aan de poort melden bij de OKP of wachtcommandant.

Op een goede nacht kwam de OKP en nog een luitenant op mij toe, of wij in de binnenstad van Arnhem wilden optreden tegen rellende jongeren van een communistische (mantel) organisatie, die hadden al wekenlang ons aangesproken en opgejut om niet te gaan. Kreeg een keer zo'n lummel in de trolleybus te pakken en vertelde hem dat het geen zin had wat ze deden, we waren vrijwilligers en bereid om voor Koningin en Vaderland overzee te gaan vechten. Werd meteen uitgescholden voor gore fascist, voor iemand uit een 100% goed milieu een grove belediging. Andere jongens hadden soortgelijke ervaringen.

Dus toen ik het verzoek overbracht aan de groep werd ik ontvangen met gejuich, we moesten onze karabijn meenemen, wel zonder munitie en bajonet en onze binnenhelm op. Met een 3 tonner op naar het Velperplein.
Daar slenterdenden onze "vijanden" rond, de politie had zich teruggetrokken, mochten toch niks doen natuurlijk.
Toen we uit de auto stapten werden we met gejoel en stenen begroet.
Door ons maandenlang verblijf in Arnhem kende ik de binnenstad van Arnhem en wist dat vlak bij in een smalle straat Bioscoop Saskia stond. legde de jongens uit: we moeten ze die steeg in drijven, daar staan vuilniscontainers en daar sluiten we die steeg mee af.
Vroeg een Fries die bij de groep zat, drijf ze met een man of 15 die steeg in, zal zelf met een paar man ze bij de versperring tegenhouden , dan komen jullie er bij en dan zullen we ze te grazen nemen.
De aanblik van zo'n rij soldaten met helm en geweer werkte en ze stoven onze steeg in. Wat volgde was een enorme vechtpartij, moest een paar jongens zelfs tegenhouden anders hadden ze er een paar vermoord.

Bij terugkomst kreeg een schouderklop van de OKP en dat was het. In de gewone kranten stond helemaal niks over onze kloppartij, maar een Amsterdammer kreeg van huis de WAARHEID , het blad van de CPN toegestuurd, met daarin een verhaal dat vreedzame demonstranten door agressieve militairen waren mishandeld en dat er zelfs een paar in het ziekenhuis waren opgenomen.

Op een morgen stond bij de Ochtendparade onze bataljonscdt Overste Onvlee, de Cie. mocht inrukken en de noordelingen moesten blijven staan, wij noordelingen bleven onder ons met de Overste achter.
Onvlee beval mij zet ze in de houding, Er stond een kist klaar en de Overste trok van leer, er waren verschrikkelijk dingen gebeurd die nacht in Arnhem enz. enz., zag in gedachten de marechauees mij al naar Nieuwersluis brengen.
Op een gegeven moment kreeg ik opdracht korporaal zet ze op de plaats rust rust. Hij kwam op me af, sloeg me op de schouder en zei "ik moest die onzin van Den Haag verkopen, maar wat had ik er graag bij willen zijn".

Weken later terug van inschepingsverlof om half een 's nachts wilde ik ons weer melden bij de wacht, zag er al een heleboel officieren lopen, zei nog dat hoeft ook weer niet. Maar onze kapitein vloekte met een roje kop wat ons bezielde om te laat terug te komen van dit speciale verlof.
Volgende morgen op strafrapport: iedere keer als ik wat ter verdediging aanvoerde werd ik terug in de houding gevloekt, mijn troef was: een bevel dat niet ingetrokken is geld nog steeds,  (je ziet maar waar een kaderschool niet goed voor is) kreeg terug, idioot de minister is voor jullie uit bed gebeld dus ik moet jullie straffen.

Aan boord van ss Groote Beer was wel plek voor een paar man in het kabelgat, maar 20 veenkolonialen konden er niet in, dus het werd in de eerste aanloophaven Curaçao niet van boord.

Tussen mij en de kapitein is het nooit meer goed geworden.

Direct hulp nodig?

Het Centraal Aanmeldpunt van het Veteraneninstituut is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar!

Bel 088-334 00 00

of stuur een e-mail naar:

info@veteranenloket.nl