Veteranendag 2013

 

'Vader der veteranen' Ted Meines overleden

ZATERDAG, 20:05
 
 

De bekende veteraan Ted Meines is op 95-jarige leeftijd overleden. Meines was medeoprichter en erevoorzitter van de Stichting Veteranen Platform. 

Meines werd op 22-jarige leeftijd actief in het verzet. Hij hielp Joodse kinderen aan onderduikadressen en valse papieren. Ook verspreidde hij verzetskranten zoals Trouw. 

Kort na de bevrijding meldde hij zich als oorlogsvrijwilliger om naar Nederlands-Indië te gaan. Tijdens een officiersopleiding in Groot-Brittannië werd hij vrienden met prins Bernhard. Terug in Nederland werd hij opleider van andere militairen. In 1948 vertrok hij naar West-Java, waar hij tot in 1950 diende.

Hij bewaarde goede herinneringen aan zijn uitzending, vertelde hij enkele jaren geleden. "Een fantastische periode. Ik had een jeep met wat kanonniers. Aan een meertje lag een kapotgeschoten restaurant, dat hebben we opgebouwd met elkaar. Dat gaf een stuk verbondenheid waarmee je de mensen bij elkaar hield."ANP

Meines bleef na terugkomst maatschappelijk actief. Hij was van 1976 tot 1983 directeur van de Nederlandse Hartstichting. Vanaf 1984 speelde hij een grote rol bij de totstandkoming van het Nederlandse Veteranenbeleid. In 1989 richtte hij de Stichting Veteranen Platform op, waarin hij tientallen veteranenstichtingen onder één vlag bracht. Tot 1998 was hij voorzitter van het platform.

Meines vond het belangrijk dat veteranen waardering krijgen, zei hij dit jaar in een interview met Defensie. "Laat de mensen gewoon eens een keer tegen ons zeggen: we houden van jullie."

 

bron: NOS

Direct hulp nodig?

Het Centraal Aanmeldpunt van het Veteraneninstituut is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar!

Bel 088-334 00 00

of stuur een e-mail naar:

info@veteranenloket.nl