Veteranendag 2013

Afgelopen vrijdag(14-08-2015) stond er weer zo,n negatief verhaal in NRC Handelsblad over onze jongens in Indie.

Vond dat ik daar op moest reageren, vandaag 18 augustus stond het artikel in de krant.

Mans Koster

Onderwerp: Geweld Indië was structureel

Natuurlijk was dat zo, er waren 2 oorlogen door elkaar aan de gang. Niet alleen de oorlog tussen ons en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijders, maar ook een burgeroorlog tussen Indonesiërs onderling, die vermoedelijk nog de meeste slachtoffers heeft geëist.

Als dienstplichtig korporaal dienend in N.N. Guinea in 1961 had ik vaak wachtdienst met oud-KNIL sergeants. Je was dan 24 uur tot elkaar veroordeeld, dan kwam vaak de strijd in Indië ter sprake en vooral mijn vragen hoe dat nu zat met de wreedheden die daar door ons zouden zijn uitgehaald.

Zo,n sergeant hoorde je aan en kwam dan met verhalen hoe dit kon plaatsvinden. Een  voorbeeld: de buitenposten werden 1 keer per week bevoorraad, dat gebeurde door een klein konvooi met voorop een brencarrier, lichte pantserauto, met daarachter een paar jeeps en een vrachtauto met daarin een groep soldaten.

Vanaf de voorste wagen moest scherp op de weg gelet worden of er geen trekbommen, ingegraven bommen of granaten, die d.m.v een touw tot ontploffing gebracht werden, als de aarde omgewoeld was moest je stoppen om dit te onderzoeken. Bij een dorp gebeurde dit , de bom werd gevonden , de terrorist/vrijheidsstrijder die de bom moest laten ontploffen werd uitgeschakeld. het dorpshoofd en andere bewoners werden er nogmaals op gewezen dat dit niet meer mocht gebeuren, ze moesten  in dat geval de Nederlandse buitenpost waarschuwen, dit werd uitdrukkelijk beloofd..

Een paar weken later het konvooi was verlaat door ontvangen flankvuur, het was al schemerig toen ze het dorp passeerden, de bom werd niet opgemerkt en ging af, de chauffeur was op slag dood, de iets hoger gezeten wagencdt was zwaargewond de brenschutter was ook  gewond, de soldaten uit de vrachtauto sprongen van de auto en hoorden de gewonden brullen van de pijn, ze gingen op zoek naar de dader die het dorp was ingevlucht, al lopend hoorden ze het gillen van de gewonden wegsterven.

De soldaten openden in hun wanhoop en verdriet het vuur op de dorpsbewoners.

Terug in de “”kazerne”” stapten ze uit hun auto.s en zaten huilend op de grond, wat hebben we gedaan , wat hebben we gedaan.......

Wie heeft het lef om deze Nederlandse jongens oorlogsmisdadigers te noemen. Deze inmiddels oude mannen spreken NOOIT OVER HUN TIJD IN Indië.

NRC Handelsblad heeft in de krant van 14 augustus deze mannen geen dienst bewezen.

Als je met Indonesiërs praat over die tijd dan zeggen ze Tempo Doeloe, verleden tijd, ze weten dondersgoed hoe ze zelf moordend door de Indo, Chinese en Molukse wijken op Java zijn gegaan.Ze zouden ook moeten weten dat Indonesië in het bezette Nieuw Guinea honderdduizenden Papua,s die in de weg stonden bij hun rooftocht in dat land, vermoord hebben.

Mans Koster dpl. korporaal F.cie. 6 IB Sorong

Direct hulp nodig?

Het Centraal Aanmeldpunt van het Veteraneninstituut is 7 dagen per week en 24 uur per dag bereikbaar!

Bel 088-334 00 00

of stuur een e-mail naar:

info@veteranenloket.nl